10 January 2019

SABAH UBAH: "MONYET" BAKAL BERSIHKAN PEKAN SEMPORNA!!!

Pekan Semporna yang lebih dikenal kerana sampah sarafnya, berbanding tempat peranginan seperti Sipadan dan pulau-pulau lain, tidak lama lagi bakal menjadi pekan bersih, kerana kehadiran monyet pengutip sampah.

Majlis Daerah Semporna memperkenalkan monyet pemungut sampah sebagai denda menggantikan RM500 denda bagi kutu sampah. Namun, jika kutu sampah, dapat membayar RM500, maka kaki tangan majlis itu terpaksa bertugas mengutip sampah.

Tindakan mendenda kutu sampah yang tidak mampu membayar denda, adalah satu cara menerusi kerajaan Parti Warisan Sabah, dalam polisi baru Sabah ubah.

Jika tindakan mendenda para kutu sampah sambil mengutip sampah akan tetapi perlu memakai jaket bertuliskan "monyet" ini berjaya, maka mungkin akan diperluaskan di kawasan-kawasan yang berdepan dengan kutu sampah.

Satu pembaharuan, walaupun nampak pelik, tetapi, boleh mengatasi masalah sampah, supaya mereka yang termasuk kutu sampah, sedar, bahawa hanya monyet sahaja suka membuang sampah merata.

Nampaknya, menerusi cara ini, bakal menjadi bidang perniagaan baru, kerana penjahit jaket bertuliskan monyet, sudah tentu diperlukan.

Tahniah, satu pembaharuan, kerana hanya cara ini, masalah sampah di kawasan majlis tempatan atau perumahan, dapat diatasi.

Penulis cadangkan, Majlis Daerah Tuaran juga turut sama, kerana setiap hujung minggu, khususnya pada hari Ahad, pekan itu, jadi tong sampah bergerak.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels