11 February 2019

PRU-14 SABAH: TIADA PARTI PEMENANG

Pemimpin Parti Warisan Sabah (PWS) cuba menafikan kebenaran keputusan PRU-14 Sabah, apabila mereka berhujah kononnya Umno dan Bn kalah teruk, sedangkan keputusan PRU itu, Bn menang 29 kerusi Dun, berbanding PWS 21, DAP-6, PKR-2 dan STAR-2.

Di kawasan yang ditandingi Umno, parti itu menang 17, berbanding PWS 15. Jika dilihat kekuatan Umno dan PWS dikawasan bumiputera islam, Umno menang, kerana dalam sistem demokrasi, kelebihan 1 kerusipun adalah pemenang.

Oleh kerana semua calon Bn menggunakan lambang parti Bn, dacing, maka parti yang mempunyai kerusi terbanyak adalah Bn, meskipun pecahannya Umno-17, PBS-7 dan UPKO-5.

Dalam perlembagaan Sabah, mana-mana parti yang mempunyai kerusi terbanyak diberi hak untuk membentuk kerajaan minoriti, dan pada masa yang perlu berbincang dengan parti-parti lain, untuk mendapatkan majoriti mudah dalam DUN Sabah yang berjumlah 60 kerusi DUN.

Berasaskan kepada perlembagaan Sabah itu, maka BN bekerjasama dengan STAR, sehinggakan jumlah kerusi Bn dan STAR berjumlah 31, sebab itu, Pengerusi Bn Sabah Tan Sri Musa Aman mengangkat sumpah jawatan Ketua Menteri Sabah pada 10 Mei, 2018.

Pada masa ini, pemimpin parti Warisan cuba mengelirukan rakyat, kononnya mereka menang pada PRU-14, sebenarnya pada PRU itu, tiada parti sebagai pemenang, melainkan hanya BN yang mempunyai kerusi terbanyak.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels