22 October 2011

Apa istimewanya Parti Gerakan, sehingga pemimpin BN Sabah bertelagah?

Kemuncak pertelegaan para pemimpin BN Sabah mengenai kehadiran Parti Gerakan di Sabah, apabila wakil rakyat Kalabakan, Datuk Haji Abdul Ghapur Salleh, meminta DS Najib agar tidak meletakkan sebarang calon mewakili Parti itu di Sabah pada PRU-13 akan datang.

Pendapat Ghapur itu mendapat beberapa reaksi daripada para pemimpin Sabah sendiri, pertama daripada Pengerusi BN Sabah dan kedua daripada Timbalan Perhubungan Umno Sabah, di mana kedua-dua pemimpin itu sependapat, bahawa gesaan wakil rakyat Kalabakan itu, hanya merupakan pendapat peribadi dan tidak mewakili pandangan UMNO Sabah.

Namun, semalam salah seorang Ahli Majlis Teringgi Umno, Datuk Lajim Haji Okin, sependapat dengan Datuk Ghapur, sambil menambah- parti Gerakan sepatutnya mengutamakan bagaimana mendapatkan semula sokongan rakyat di Semenanjung umumnya dan Pulau Pinang khasnya, sebelum berura-ura bertanding di Sabah, kerana menurut Presiden Gerakan, rakyat Sabah yang lebih terwakili melalui Parti Gerakan.

Tambah Datuk Lajim, rakyat Sabah telah cukup terwakili oleh parti-parti yang ada di Sabah, buktinya pada dua PRU (2004 dan 2008), BN Sabah telah menyumbang jumlah kerusi yang sepatutnya kepada kerajaan Pusat.

Keharmonian parti-parti di Sabah, seharusnya jangan diganggu gugat lagi. Pendapat Ghapur, memang merupakan suara akar umbi, kerana Ghapur adalah pemimpin peringkat akar umbi, demikian kata Datuk Lajim.

Lajim juga menyeru agar pendapat wakil Rakyat Kalabakan itu diambil kira oleh pemimpin negeri, kerana menyanggah suara akar umbi boleh membawa kepada malapetaka kepada BN Sabah.

Apa keistimewaan parti Gerakan, sehingga menyebabkan para pemimpin BN Sabah bertelagah? sedangkan parti itu telah ditolak hampir secara total di Semenanjung?

Sebenarnya, isu Parti Gerakan ini, tidak akan menjadi isu, jika tiga ADUN yang memenangi kerusi masing-masing melalui BN, terpaksa masuk ke dalam Parti Gerakan, ekoran parti yang mereka sertai sebelumnya meninggalkan BN, manakala seorang lagi, kerana pertelengkaan antara pemimpin BN sendiri.

1 comment:

kelapa mawar said...

Salam OKB..

satu keistimewaan parti GERAKAN YB Ghafur dan Lajim terlepas pandang ialah PRESIDEN GERAKAN adalah asalnya orang Sabah!

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels