4 October 2013

Kenyataan Mufti Sabah Bersifat Peribadi: Musa

Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman terpaksa membuat kenyataan berhubungan dengan kenyataan MUFTI Sabah berkaitan dengan "memelayukan" rakyat Sabah yang beragama islam.

Kenyataan Mufti itu, mendapat berbagai reaksi daripada berbagai pihak termasuk pemimpin politik.

Sabah yang dihuni berbagai etnik, sebenarnya sangat sensitif berkaitan suku bangsa. Malah ada yang menganggap bahawa bangsa lebih utama daripada agama.

Berlainan dengan pendatang, mereka lebih selesa dikenali berkaitan dengan agama berbanding dengan etnik mereka.

Kegiatan pengislaman tahun 70-an semasa kerajaan USNO, masih dianggap titik sejarah hitam bagi kaum-kaum KDM. Kerajaan Usno tumbang, lebih banyak disebabkan oleh faktor itu.

Musa dalam kenyataan semalam, berkata, kenyataan Mufti Sabah Bungsu@ Aziz Jaafar baru-baru ini merupakan pendapat peribadi beliau. Kenyataan itu, tiada kaitan langsung dengan kerajaan negeri.

Musa acap kali berkata, bahawa Sabah sudah selesa dengan kepelbagaiannya. Kekuatan Sabah kerana kepelbagaian itu.

Sebenarnya, rakyat Sabah melihat kekuatan agama bukan berasaskan kesukuan. Agama adalah adalah kepercayaan seorang merentasi kesukuan. Jangan kerana istilah melayu itu di Malaysia adalah beragma islam, maka suku lain yang bukan daripada etnik itu, maka di melayukan, untuk menggambarkan dia islam.

Islam adalah agama sejagad, merentasi suku. Atas sebab itu dalam satu keluarga di Sabah terdapat berbagai macam agama, walaupun dalam etnik yang sama.

Bagi OKB pula berpendapat, belum tibanya cadangan Mufti itu dilakukan di negeri ini, memandangkan persepi rakyat, masih lagi mahu dikenali berasaskan kepada latar belakang sukunya dan tidak mahu mengaitkan agama dengan kesukuan.

Bagi Sabah, kekuatan ikatan keluargaan masih lagi terikat kepada latar belakang suku, belum lagi sampai ke tahap berasaskan agama.

Atas sebab itu, apabila sesuatu majlis anjuran bukan beragama islam, namun penghujungnya terdiri daripada berbagai agama, atas sebab mereka bukan melihat kepada agama akan tetapi latar belakang kesukuan.

Tiada jaminan, bahawa memelayukan mereka yang beragama islam, maka wujud perpaduan. Kita menyaksikan di Semenajung, walaupun ada tuga suku bangsa, Melayu, Cina dan India; perpecahan cukup ketara. 

Di Semenanjung Melayu berpecah tiga, ertinya memelayukan penganut islam di Sabah tidak semestikan mengwujudkan perpaduan.

Biarkan Sabah dengan kepelbagaian, kerana ianya boleh mendorong perpaduan.

OKB bersetuju dengan kenyataan Musa semalam. Sama-sama kita mengambil iktibar daripada kenyataan itu, agar tiada siapa lagi memberi kenyataan serupa di masa akan datang.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels