2 March 2021

UMNO MAHU SANGAT PUTUS HUBUNGAN DENGAN BERSATU

UMNO mahu sangat memutuskan hubungan dengan Bersatu. Terbaru, Pengerusi Lembaga Penasihat UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah mengesa, agar MT parti mengadakan mesyuarat tergempar bagi memutuskan kehendak perwakilan 147 Bahagian di seluruh negara sebelum ini.

KULI yang juga AP Gua Musang, turut mendesak agar MT parti menolak Tan Sri Muhiyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri dan Ketua Kerajaan Perikatan Nasional.

Umum mengetahui, sejak penubuhan Kerajaan Perikatan Nasional pada 1 Mac, 2020, KULI tidak pernah menyokong, malah berkecuali semasa pengundian Bajet Negara bagi tahun 2021.

Walaupun AP Gua Musang kerap kali mendesak, namun MT Umno masih tidak membuat sebarang keputusan, malah hasil mesyuarat MT di Janda Baik, minggu lalu, masih tidak dihibahkan.

Jika UMNO memutuskan hubungan dengan Bersatu, maka tidak dapat dielak pertembungan pada PRU-15 yang berada diambang pintu.

Jika mengambil pengajaran pada PRU-14, kerana pertembungan tiga penjuru antara PAS, PH dan BN, maka telah menguntungkan PH, kerana undi melayu terpecah.

Dalam menghadapi PRU-15, PH "berdoa" agar Umno memutuskan hubungan dengan Bersatu, kerana menurut kajian parti itu, BN boleh mendapat sokongan 35% pengundi melayu, dengan demikian, jika PH kekal dengan sokongan 15% pengundi melayu, maka akan menerajui semula Putrajaya selepas PRU.

Sebenarnya, kad semua pihak telah terbuka. Tiada lagi teka teki mengenainya. Terserah kepada UMNO, apa kah mahu PH kembali menduduki Putrajaya atau sebaliknya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels