4 December 2009

Antara Malu Dan Segan

Setelah membaca tulisan A Kadir Jasin Sepanjang Jalan kenangan mengenai gambaran sejarah kependudukan negara khususnya Ipoh-Perak yang menerangkan bahawa pada waktu dahulu menghisap candu dan meminum todi merupakan budaya yang sebati dengan buruh-buruh China dan India yang dibawah masuk oleh penjajah Inggeris ke Semenanjung Tanah Melayu.

Konotasi candu dan todi membawa erti bahawa jika seseorang menghisap candu dan meminum todi bagaimana biasanyapun seseorang itu, pasti pada suatu ketika pasti mengalami loyah maupun mabuk.

Apabila seseorang itu jatuh mabuk, maka penguasaan dirinya tidak terkawal, atas sebab- pergerakan, tindakan serta kelakuan bukan lagi ini berpandu kepada akal fikiran, tetapi berpandukan kepada kuasa candu dan todi.

Sering kita terbaca keputusan-keputusan mahkamah yang mendapati seseorang yang telah melakukan pembunuhan pada keadaan mabuk terlepas dari tiang gantung,kerana pertuduhan berubah kepada pembunuhan tanpa niat.

Di Sabah, banyak kejadian seumpama ini terjadi. Musim meminum terutama pada musim-musim menyambut perayaan seperti pesta keaamatan, krismas dan tahun baru. Pemandangan di kedai-kedai yang dibolehkan menjual minuman yang memabukan- ramailah penduduk negara ini menikmati minuman seperti stout, anchor, clasberg, mantako, malahan ada yang meminum whisky maupun brandy.

Akibat meminum minuman yang memabukan ini- telah berkali-kali peristiwa pembunuhan semasa sendiri terjadi. Di Sabah sahaja tahun 2008- berita yang sempat saya baca sahaja ada empat kejadian pembunuhan secara sesama sendiri kerana pengaruh minuman memabukan.

Rupanya sebab musabab kenapa seluruh agama melarang mengkonsumsi benda-benda yang memambukan kerana pengambilan benda-benda ini terlalu memudaratkan manusia.

Akibat mabuk bukan sahaja menghilangkan kewarasan kepada seseorang pada masa-masa tertentu, tetapi juga mengambil benda-benda yang memambukan ini boleh membawa kepada bencana ketagihan.

A Kadir Jasin secara tersirat menggambarkan pengalaman dan pengajaran yang beliau dapat semasa sehari suntuk berada di Ipoh- Perak pada 7 Mei 2009, menyaksikan kejadian dan tindakan para penyokong Pakatan yang berada dalam suasana mabuk, bertindak tanpa kewajaran, tanpa pertimbangan akal fikiran dan penuh emosi.

Rupanya di mata A Kadir Jasin- orang mabuk mempunyai kelakuan lain dari manusia normal dalam segala aspek sehinggakan bagi yang melihatpun merasa malu dan segan, kerana para pelaku adalah sebahagian dari rakyat negara ini, yang dikategorikan mempunyai sopan santun dan akhlak yang tinggi.

Mengambil iktibar mengenai keadaan ini ternampak sangat begitu gahirahnya para bloger kota belud, menuduh saya yang bukan-bukan atas sebab yang tidak diketahui. Apa kah kerana perbuatan mereka menempelak mereka sendiri? Atau senjata makan tuan, sehingga terpaksa terkejut dan bereaksi?

Apakah perbuatan mereka dengan menggunakan blog dummy menghantam orang-orang tertentu terutama para pemimpin Kota Belud memakan tuan, sehinggakan mengundang kedatangan seorang bloger tidak diundang datang menerpa dengan mengatas namakan dirinya sebagai senyumkambing membongkar perlikau seorang AJK Bahagian Umno yang bercita-cita menjadi yang berhormat.

Pembongkaran senyum kambing tersebut begitu pedas sekali kerana seolah-olah kejadian diketahuinya benar-benar berlaku. Lantaran daripada itu para bloger ini sekonyong-konyong melemparkan mengaitkan nama saya? sedangkan saya tidak adapun sebabpun untuk dikaitkan.

Berbagai andaian yang dilontarkan untuk saya campurtangan, tetapi semua andaian itu merupakan rekaan pengendali blog-blog tersebut.

Dengan menganalisis cemohan senyumkambing yang dipostkan melalui blog saya; saya dapat membuat kesimpulan seperti berikut:

Senyumkambing tidak berpuas hati kepada seorang individu bernama Roslan Mansor atas sebab-sebab berikut:

Semasa dalam pemuda Umno Roslan Mansor diberi tanggungjawab mengagihkan peruntukan pemuda semasa kempen pilihanraya tahun 2004, namun dikatakan tidak mengagihkan peruntukan tersebut, sebaliknya menggunakan peruntukan itu untuk diri sendiri.Komen saya. Pada tahun 2004 saya sedang berkerja di Istana Johor, saya belum pulang ke Sabah. Saya hanya pulang ke Sabah pada bulan November 2007.

Kedua: Senyumkambing tidak berpuashati kepada saudara Roslan Mansor sempena PRU-12, dimana kononnya saudara Roslan Mansor berkempen untuk parti lawan, sedangkan saudara Roslan Mansor mendapat peruntukan daripada Datuk Musbah untuk berkempen bagi pihaknya. Komen saya. Saya tidak pun terlibat dalam kempen tersebut, saya datang hanya untuk mengundi.

Ketiga: Senyumkambing tidak berpuashati tentang kelibat Saudara Roslan Mansor semasa pemelihan UMNO, kerana Saudara Roslan dikatakan bersifat “gergaji serampang mata” dan Isteri Saudara Roslan haji Mansor dikatakan menyokong Kakak Kepada Datuk Salleh Datin Saidatul Badru. Komen saya, hanya saudara Roslan sendiri yang boleh menjawab, dipihak saya, saya tidak terlibatpun pada kempen tersebut, saya bukan lah perwakilan maupun ketua cawangan.

Berasaskan kepada cemohan senyumkambing tersebut, dimanakah asasnya saya terlibat? Kedua atas asas apa saya terlibat? Ketiga atas tujuan apa saya terlibat? Keempat, saya tidak tahu apapun mengenai Roslan Mansor, kerana semasa di kampong, saya tidak rapatpun dengannya. Kelima saya bukanlah saingan kepada Roslan Mansor, baik dari segi politik, kerjaya atau pun dari sudut-sudut lain.

Saya sungguh hairan, kenapa kah para bloger Kota Belud begitu melenting, kerana ada tuduhan kepada Saudara Roslan Mansor, maka terus dilemparkan kepada saya, saya lah pelakunya? Apa kah, ada diantara sudara bloger atau saudara Roslan Mansor sendiri telah membuat berbagai tomahan melalui blog saya dengan menggunakan blog dummy, sehinggakan terasa seperti kata peribahasa Siapa Yang Makan Lada Akan Terasa Pedasnya.

Apa kah benar apa yang dikatakan oleh senyumkambing tersebut? Jika sekiranya benar, maka orang yang mengetahui cerita tersebut adalah orang yang pernah berkerja sebumbung dengan orang yang dimaksudkan. Kalau tidak pun mereka pernah bekerjasama dalam satu tim kempen misalnya.

Berasaskan kepada pengalaman saya, musuh tidak mudah menjatuhkan musuhnya,kalau senjata musuhnya tidak diketahuinya dengan tepat. Berasaskan pengalaman saya, seorang kawan rapatlah yang biasanya dapat menjatuhkan seseorang. Anwar Ibrahim jatuh dari kedudukan Timbalan Perdana Menteri bukan oleh Lim Kit Siang atau Nik Aziz, akan tetapi oleh Tun Mahathir sepasukannya dengannya.

Nik Aziz sejak 20 tahun yang lalu cuba dijatuhkan oleh kerajaan Barisaan Nasional, hingga kini belum jatuh-jatuh, ini lah contoh, bagaimana musuh terlalu sukar dijatuhkan oleh musuh. Namun bagi pengalaman Anwar Ibrahim, tidak sampai seminggupun mantan TPM itu jatuh tersungkur.

Jadi bagi Saudara Roslan Haji Mansor dan para rakan dan kawan blogernya, cubalah pandang kiri dan kanan, depan dan belakang, berfikir sejenak kenapa kejadian seumpama ini boleh terjadi.

Kenapakah serangan pribadi kepada saudara Roslan Haji Mansor tiba-tiba timbul melalui blog senyumkambing. Saudara Roslan Haji Mansor perlu ingat, saudara mempunyai masa depan dalam politik, kerana itu adalah cita-cita dan perjuangan saudara.

Di lain pihak saya tidak pun minat dalam politik dan kedua saya tidak ada masa depan dalam politik. Masa saya telah berlalu, masa saya telah menjadi sejarah. Mengaibkan saya, tidak membawa apa-apa makna lagi, kerana peristiwa mengenai saya telah berlalu. Saya telah mengecapi kehidupan saya, saya telah merasainya. Cukup lah sekali menikamti semuanya itu, kerana fitrah kita hanya sekali. Kita sekali sahaja berada dalam kandungan ibu kita, sekali sahaja dilahirkan, sekali sahaja menjadi kanak-kanak, sekali sahaja menjadi remaja, sekali sahaja menjadi dewasa dan sekali sahaja mengalami kematian.

Saudara bloger Kota Belud, saya tidak melarangpun saudara-saudara membuat andaian bahawa saya pemilik blog ini dan itu, tetapi hakikatnya bukan lah demikian. Sepanjang saya menulis di alam cyber, saya jarang sekali membuat komen dalam blog-blog yang saya layari, hanya jika tulisan tersebut berkualiti, maka saya akan memberi komen puji-pujian demi mendorong agar pengendali blog tersebut meneruskan berkarya dengan mutu dan standard yang sama.

Dalam blog saya pun jika ada yang memberi komen terkeluar daripada tulisan saya, biasanya saya tidak siarkan, kecuali komen bloger senyumkambing dan abunawas yang bertubi-tubi memberi komen diblog saya, itupun setelah saya menyaringkannya dengan teliti.

Mengenai komen abunawas yang mengaibkan saya, saya tidak boleh berbuat apa-apa, itu hak dia. Saya hanya membacanya dan menambah semangat saya lagi untuk berkarya, kerana saya tahu ada juga peminat saya, walaupun peminat itu memberi tomahan.

Saya sedar, peminat ada dua jenis, peminat positif yakni yang melakukan puji-pujian dan peminat negative yakni yang mencemoh. Hakikatnya, kita sebagai insan biasa tidak akan terlepas daripada dua gejala ini.

Terlalu banyak asam garam yang saya telah lalui, unsur seperti ini sedikitpun tidak menganggu fikiran dan minda saya. Saya sudah terbiasa dilambung ombak, sudah terbiasa terdambar di karang, sudah terbiasa terdampar dipuncak gunung, sudah terbiasa mengharungi hutan belantara.

Jadi pesan saya, adalah lebih elok para bloger mengasa minda untuk menulis mengenai kebaikan, kerana perkara yang baik itu terlalu sukar untuk ditulis. Manakala perkara buruk itu terlalu mudah dan senang dicipta dan ditulis. Atas sebab itu peribahasa mengatakan Panas setahun boleh dihapuskan oleh hujan sehari. Fikir-fikirkan lah.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels