11 September 2021

AKTA KAWAL PENYEBARAN AGAMA-HANYA UNTUK ORANG ISLAM SAHAJA


AKTA kawalan penyebaran agama, hanya pada orang islam sahaja, dan hanya untuk Wilayah Persekutuan sahaja.

Penganut agama-agama lain, ada lah bebas menganut agama masing-masing, dan bebas menyebarkannya, kecuali pada mereka yang beragama islam.

Jika pun RUU mengenainya diluluskan, hak kebebasan beragama di bawah Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan kekal terjamin. Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan berhubung larangan penyebaran agama lain ke atas orang Islam.

“Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa: “Undang-undang Negeri, dan berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawali atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam”.

Pada 7 September lalu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Ahmad Marzuk Shaary berkata kerajaan akan memperkenalkan 11 rang undang-undang syariah baru, termasuk Akta Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam.

Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) kemudian meminta kerajaan memberi penjelasan berkenaan perkara itu.

Pada masa ini, selain Wilayah Persekutuan, negeri yang tiada enakmen berhubung larangan pengembangan agama bukan Islam adalah Sabah, Sarawak dan Pulau Pinang.

Kerajaan Sabah menolak cadangan memperkenalkan undang-undang seumpama itu.

Dalam pada itu,  Menteri Hal Ehwal agama- Datuk Idris Ahmad  menegaskan RUU tersebut hanya untuk orang Islam sahaja, dengan pengembangan agama agama lain kepada orang bukan Islam dibolehkan.

Katanya, kekeliruan timbul apabila kenyataan Ahmad Marzuk dipetik di luar konteks.

Katanya lagi, Ahmad Marzuk ketika menjawab perkara itu di Parlimen November lalu memberi penjelasan berkenaan perancangan strategik kerajaan bagi menggubal sekurang-kurangnya 11 undang-undang syariah utama.

“Ia merangkumi penggubalan undang-undang baru dan pindaan terhadap undang-undang sedia ada, termasuklah cadangan penggubalan akta tersebut," katanya lagi.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels