17 August 2009

Guru Emotional: Beban Tugas kah atau ada sebab lain

Rupanya perbuatan mencederakan orang pada masa ini, tidak lagi terhad kepada samseng atau perompak atau peragut atau penjenayah kelas berat, tetapi juga guru atau cikgu boleh berkelakuan kearah mencenderakan orang.

Guru juga manusia biasa, walaupun kerja guru merupakan kerja mulia, tetapi individunya bukan terlepas kerja-kerja samseng dan pembuli.

Kejadian baru-baru ini dimana seorang murid terpaksa dimasukan dalam ICU kerana pengsan dibelasah oleh seorang guru konsuler disalah sebuah sekolah di Kota Belud Sabah, merupakan contoh kejadian “tips of iceberg” terhadap kelakuan guru.

Rupanya mutakhir ini, kerjaya guru telah berubah. Jika dahulu kerjaya guru merupakan kerja santai dan nostalgik, telah berubah kepada kerjaya membebankan sehingga boleh mengusik jiwa penyandangnya.

Adanya kecenderungan perubahan prilaku guru apakah ada kaitan dengan beban tugas? ataukah ada kaitan dengan kemudahan-kemudahan atau bantuan-bantuan kerajaaan yang boleh menjadi wang dengan cepat seperti rancangan makanan tambahan (RMT) atau bekalan ke sekolah melalui korikulum sekolah (kokum) dimana ada guru-guru juga terlibat sebagai kontraktor?

Telah sering disaksikan, telah selalu diketahui, bahawa ada guru-guru yang tidak mengutamakan proses pembelajaraan murid-murid, guru ponteng kerana sibuk mengurus kerja-kerja kontraktor- mengatur bantuan-bantuan kerajaan kepada sekolah-sekolah seperti baju-baju sukan, baju-baju seragam, kerja pembersihan dan semacamnya.

Keinginan untuk mendapat wang lebih disamping gaji sebagai guru, tidak salah asalkan tidak mengorbankan kerjaya asal yakni seorang pendidik bangsa. Keinginan untuk mendapatkan harta yang menonjol walaupun sebagai guru biasa di sekolah rendah, tidak salah- asalkan asas mendapatkan gaji bulanan tidak terabai. Keinginan untuk mengurus RMT- syarikat atas nama isteri atau saudara terdekat- tidak salah, asalkan tidak mengorbankan emosi, jika kontrak atau tawaran ditamatkan kerana memberi peluang kepada orang lain.

Andaian-andaian ini hanya merupakan berpaksi kepada kejadian-kejadian kecil dan boleh dianggap terpencil,kerana adalah dipercayai- guru-guru secara keseluruhannya masih berhati mulia kerana atas asas kerjaya mereka.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels