31 January 2010

Jangan Perlekeh Kaum Kecil: Kaum Itu juga Penentu kemenangan: Mahathir

Parti politik atau pemimpin parti politik jangan sekali memperlekeh kaum minoriti. Dalam pilihanraya kaum minoriti ini juga boleh menentukan kemenangan. Untuk menang dalam pilihan raya hanya cukup 100-102 undi lebih dibanding lawan untuk menang. Demikian kata-kata Tun Mahathir ketika merasmikan Perkasa Pribumi Selangor semalam.

Perkara ini katanya telah berlaku sendiri kepada beliau,kerana pada tahun 1969 beliau pernah kalah kepada Yusof Rawa (calon Pas=PIMP) dengan kekurangan undi 989.

"Pada masa itu saya berjuang dan membela melayu, kerana itu apabila saya menang dengan mudah di Kota Setar Kedah pada tahun 1964 dengan majoriti 4,000 lebih, maka itu saya tidak memberi perhatian kepada undi cina yang tidak sampaipun 5,000; sedangkan undi melayu melebihi 28,000"

Akibat anggapan Tun Mahathir pada ketika itu, bahawa pengundi melayu yang majoriti pasti mengundi beliau, kerana beliau memperjuangkan kaum melayu. Akan tetapi sangkaan Tun Mahathir itu salah, atas sebab itu lah beliau kalah.

Berasaskan kepada pengalaman tersebut, Tun Mahathir berpesan kepada parti politik dan pemimpin politik, jangan ambil remeh kaum-kaum minoriti. Mereka juga merupakan penentu kemenangan.

Di kawasan Kota Belud misalnya, suku kaum irranun adalah suku kaum minoriti, baik bagi kawasan DUN Temapsuk yang sekarang diwakili oleh Datuk Haji Musbah Jamli, maupun DUN Usukan yang sedang diwakili oleh Datuk Japlin Akim.

Suatu ketika dahulu, suku kaum irranun ini tidak perlu diambil berat sangat oleh parti-parti politik mahupun pemimpin politik, baik pemimpin politik dari suku kaum Bajau mahupun Dusun.

Disebabkan kurang menjadi perhatian,maka suku kaum irranun pada masa itu secara perlahan bangkit, bukan melalui parti pemerintah tetapi melalui parti pembangkang.

Saudara Pinjaman Hassin salah seorang pelopor pembentukan Parti USAP (United Sabah Action Parti). Kewujudan parti USAP ini sekurang-kurangnya suku irranun yang minoriti tersebut menjadi perhatian,kerana dalam pilihanraya negeri pada ketika itu, sdr Pinjaman Hassin mencoba untuk bertanding, namun gagal kerana halangan-halangan birokarsi pilihanraya dan samseng-samseng politik.

Atas tipu helah parti memerintah masa itu, maka parti USAP dibubarkan. Sdr Pinjaman Hassin tetap juga tidak menyertai parti pemerintah yakni USNO (United Sabah National Organisation) tetapi masuk pula Parti PEKEMAS parti pembangkang dari Semenanjung yang diketuai oleh Dr Tan Sie Kon (Bapak kepada Dr Tan sing Giew- MP DAP Kepong ketika ini).

Saya masih ingat perjumpaan rakyat bersama Dr Tan di Tamau Kota Belud Sabah. Pada masa itu berkumpullah seluruh masyarakat Irranun,kecuali keluarga tertentu pengampu kepada pemimpin Usno pada masa itu.

Pada perjumpaan tersebut Sdr Pinjaman Hassin berucap dengan berapi-apinya. Ucapan beliau berkisar tentang diskriminasi kepada kaum irranun oleh suku majoriti daerah.

Dalam ucapan itu juga, sdr Pinjaman menerangkan bagaimana sekelompak keluarga kaum irranun yang sungguh daif dan miskin tidak diberikan ransum "beras" jika kualiti masa kini diambil kira, ayam atau itik pun tidak sudi mematuknya.

Masa berjalan. Tahun 1976, Parti Usno kecundang di tangan berjaya. Kemudian Parti berjaya kecundang kepada parti PBS. Pada pilhanraya tahun 1986, sdr Pinjaman diberi kesempatan bertanding atas tikit PBS di DUN Usukan, namun tewas di tangan Bapak Kemerdekaan Sabah Tun Mustapha. Nasib malang bagi sdr Pinjaman, walaupun sebagai calon yang kalah, tetapi tidak dilantik sebagai ADUN dilantik, sebaliknya PBS melantik Salleh Said Keruak sebagai ADUN dilantik.

Pada masa itu peranan kaum minoriti suku kaum irranun belum lagi terserlah. Namun setelah ada persempadanan baru, dimana undi suku kaum irranun akan menjadi penentu, dimana sahaja mereka bersatu untuk menyokong, maka bermula era politik suku kaum irranun.

Di DUN Tempasuk misalnya, di mana sahaja suku kaum irranun memberikan undinya pasti calon tersebut akan menang. Robert Minggir misalnya merasakan itu semua. Pandikar Amin juga turut merasakannya. Musbah Jamli juga turut merasaknnya.

Melalui seruan Tun Mahathir semalam semasa merasmikan Perkasa Pribumi Selangor, perlu lah diambil iktibar oleh parti politik atau pemimpin politik bagi daerah Kota Belud, suku kaum minoriti juga boleh menentukan kemenangan.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels