9 August 2013

Makanan Gratis Yang Memenatkan

KALAUlah mendapatkan makanan gratis sempena kunjungan rumah terbuka seperti hariraya, maka perbuatan itu sungguh memenatkan.

Selain perlu memandu dengan jarak yang jauh juga perlu berbaris mendapatkan makanan gratis, maka kalau dilihat daripada segi masa dan tenaga adalah tidak berbaloi.

Makanan yang didapat kalau ditera dengan minyak, masa dan tenaga, maka tidak seimbang. Jadi, apa ertinya kunjungan itu?

Dalam setahun, bagi rakyat biasa, inilah peluang keemasan dapat bersalaman dengan mereka yang mengadakan rumah terbuka, terutama pembesar negara.

Kalaulah itu tujuan atau maksud kunjungan itu, (kunjungan hormat) maka "ianya" satu harga yang sungguh tinggi nilainya berbanding dengan harga minyak, masa dan tenaga yang dikorbankan. Nilai yang dikorbankan itu adalah tanda penghormatan kepada mereka yang mengadakan rumah terbuka.

Meskipun sesiapa sahaja rakyat negara ini "boleh" mengadakan rumah "terbuka" sempena hari-hari kebesaran agama seperti Hariraya, namun rumah terbuka yang menyediakan segala jenis makanan dan juadah, hanya orang-orang tertentu sahaja yang boleh mengadakannya.

Persediaan rumah terbuka, memerlukan persiapan yang rapi, selain memasang kanopi-kanopi dengan dilengkapi dengan meja dan kerusi, juga makanan dan juadah.

Kalaulah penghunjung yang dianggarkan datang 1,000 orang, persediaannya tidak sangat membimbangkan, namun jika penghujung melebihi 100,000 sepertimana berlaku di rumah Terbuka Perdana Menteri semalam di Putrajaya, maka persiapannya bukan sahaja memerlukan masa, juga melibatkan ratusan orang.

Tradisi rumah terbuka, memang sinonim dengan Malaysia, kerana negara ini sahaja di "dunia' ini mengamalkan rumah terbuka.

Rumah terbuka bagi umat islam di negara ini sudah bertapak sejak dahulu kala, dan kemudian konsep itu menular kepada suku bangsa lain yang juga beragama lain.

Sekarang ini, di negara ini, setiap perayaan keagamaan, tidak lengkap kalau tidak diiringi dengan rumah terbuka.

Bagi orang luar yang tidak biasa dengan "budaya" Malaysia ini, terutama bagi mereka yang julung-julung kali melihatnya, maka ianya menjadi kejutan kepada mereka, kerana suasana seperti itu tidak berlaku di negara mereka.

Melalui rumah terbuka, orang luar ini melihat semua warna kulit dan dan agama bersama-sama menyambutnya dengan dicerminkan melalui kunjungan.

Melihat keadaan  di rumah terbuka, seolah-olah telah menghapus gembar gembur media luar negara, bahawa di negara ini, terdapatnya perselilihan kaum yang sangat kritikal.

Rumah terbuka Malaysia, bukan sahaja telah menjadi "tradisi" malah sudah menjadi produk negara dan dipromosikan melalui pelancongan negara.

Atas sebab "rumah terbuka" menjadi produk pelancongan, ianya menjadi satu bentuk makanan gratis bukan sahaja memenatkan untuk diperolehi juga perlu mengorbankan wang ringgit, tenaga dan masa untuk merasainya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels