12 August 2009

Teringat kisah anjing dan bukit

Masa sekolah dulu, kata guru sekolah saya, orang miskin tidak dapat berbuat apa-apa kepada orang kaya, kerana apa sahaja bentuk cerita yang dibawa oleh orang miskin terhadap orang kaya, tiada siapa yang percaya. Moralnya kata guru saya itu lagi, kerja memburuk-buruk orang kaya tidak akan sampai kemana-mana, ertinya kerja sia-sia sahaja.

Pada zaman ict ini pula, dunia cyber digunakan untuk berbagai kegiatan. Jika blogging pada mulanya digunakan untuk iklan barangan, sekarang ini diubah kepada bentuk komunikasi dua arah antara penulis blog dengan pembacanya.

Para penulis blog terbuka tanpa kekangan menulis apa sahaja yang ingin ditulis, sesuai dengan selera masing-masing. Ada tulisan yang berunsur ilmu pengetahuan, ada unsur fitnah, ada juga unsur khayalan.

Jika dahulu hanya wartawan sahaja yang boleh menulis, apa kah tulisan berita ataupun rencana, maksudnya tulisan yang ingin dikongsi bersama, tetapi masa kini, semuanya itu telah berlalu. Pada masa ini, sesiapa juga boleh menulis, kalau pun tiada baca, sekurang-kurangnya boleh dibaca sendiri.

Namun, alangkah seronoknya apabila sesebuah tulisan mendapat respon, mungkin respon baik maupun tidak. Di situlah kepuasan seorang penulis. Bohong jika ada yang kata, menulis hanya untuk main-main.

Dewasa ini, apabila kita melayari dunia cyber, dapat dikatakan para pemimpin negara,baik kerajaan maupun pembangkang, telah mempunyai blog sendiri; mungkin mereka yang mengurusnya sendiri, mungkin juga ada orang upahan yang mengurus blog mereka itu. Tetapi yang pasti, dunia blog telah melanda rakyat yang hampir celik ICT. Kalau orang kampung diajar untuk bloging, saya yakin mereka akan minat, kerana hiburan akan berpindah kepada kuasa sendiri, tidak lagi mengikut siaran atau program seperti mana yang mereka dapat melalui TV.

Berbalik kepada tajuk tulisan ini, moralnya adalah apapun tulisan kita, jika tiada peminat dan pembacanya, istilah siok sendiri tidak mendatangkan apa-apa faedah.


No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels