18 April 2011

Pengakuan RPK melalui temubual dengan TV3 satu perangkap

Setelah tiga tahun membuat perakuan bersumpah, Raja Petra Kamaruddin (PRK) akhirnya mencapai hasratnya supaya pihak berkuasa menyiasat kandungan keterangan itu bersabit pembunuhan warga Mongolia Altantuya Sharibuu.

Namun anehnya, yang akan menjalankan siasatan bukan polis, tetapi Angkatan Tentera Malaysia yang menggantung tugas Kolonel Azmi Zainal Abidin, individu yang dinamakan oleh RPK dalam kenyataan bersumpahnya itu.

RPK mendakwa beliau diberitahu dari dua sumber lain bahawa Azmi mempunyai laporan perisikan yang mengesahkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan dua pegawai ATM lain berada di tempat kejadian malam Altantuya dibunuh di sebuah hutan simpanan pada Oktober 2006.

Ketika itu, tidak ada siasatan dijalankan oleh mana-mana pihak, polis mahupun ATM bersabit isi kandungan kenyataan bersumpah itu.

Sebaliknya Raja Petra sendiri dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menfitnah Rosmah dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Khuathir terhadap keselamatan diri, Raja Petra yang ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebelum itu melarikan diri ke Australia dan menetap di sana dalam buangan.

Setelah tiga tahun berlalu, RPK mengambil keputusan dua bulan lalu untuk memberikan wawancara kepada TV3, sebuah stesen televisyen kawalan Umno.

Beliau mengumumkan dua perkara. Satu adalah RPK tidak lagi percaya Rosmah berada di tempat kejadian Altantuya dibunuh, lebih-lebih lagi setelah beliau dimaklumkan bahawa laporan perisikan yang ada pada Kolonel Azmi telah “dimusnahkan” dan tidak ada salinan pendua.

Seperkara lagi yang turut menjadi muka depan di semua akhbar adalah bahawa Anwar tidak bijak menguruskan parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Dalam kes Rosmah-Altantuya – tentunya persoalan utama ialah kenapa hanya sekarang ATM bingkas menyiasat Kolonel Azmi yang menjadi pegawai kedua tertinggi dalam Cawangan Khas pada tahun 2008.

Tidak ada pula arahan daripada ATM ketika itu untuk Azmi membuat laporan polis bagi mengesah atau menafikan wujudnya laporan perisikan sedemikian ataupun kebenaran sama ada beliau berurus dengan ahli-ahli politik.

Sudah tentu ATM mempunyai akses kepada kenyataan bersumpah RPK pada tahun 2008 lagi, namun nampaknya tidak ada tindakan terhadap Azmi ketika itu, malah beliau dinaikkan pangkat dari Lt Kol menjadi Kolonel penuh.

Ada seperkara aneh mengenai “siasatan' yang diumumkan oleh Panglima ATM Tan Sri Azizan Ariffin Jumaat lalu.

Awal-awal lagi pemimpin tertinggi ATM itu mengumumkan bahawa laporan perisikan yang melibatkan Rosmah tidak wujud sama sekali dan Azmi telah berurusan dengan pembangkang dalam kapasiti peribadi beliau.

Bila dan bagaimanakan fakta-fakta ini terkumpul jika tidak ada siasatan dijalankan sebelum ini?.

Rumusan yang lojik adalah siasatan yang bakal dijalankan oleh ATM sudah tiga tahun lewat.

Persoalan juga menjurus kepada apakah jenis pembelaan yang boleh diharapkan oleh Kolonel Azmi jika awal-awal lagi Azizan mengisytiharkan laporan Rosmah-Altantuya tidak wujud dan beliau (Azmi) bertindak secara sendirian.

Ketelusan siasatan terhadap Azmi tidak akan diketahui kerana tentunya Akta Rahsia Rasmi akan tertera dalam huruf besar pada kertas siasatan berkenaan.

Pendedahan RPK mengenai kes Altantuya yang cuba diuar-uarkan oleh media arus perdana sebenarnya menjerat kerajaan Umno, ATM dan polis sendiri.

Mereka terpaksa menjawab kenapa tuduhan-tuduhan yang dibuat oleh RPK sejak tiga tahun tidak disiasat sebelum ini.

Tidak dinafikan kemungkinan laporan perisikan yang dimaksudkan oleh RPK memang tidak wujud.

Namun apakah mungkin juga laporan itu “sengaja “dihilangkan”, justeru adalah selamat untuk pihak berkenaan tampil melakukan “siasatan” sekarang?

“Pendedahan terbaru” RPK di TV3, kenyataan bersumpahnya tiga tahun lalu, dan keterangan bersumpah penyiasat P Balasubramaniam hanya menzahirkan keperluan menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pembunuhan Altantuya.

Umum tahu bahawa tawaran terbuka Bala untuk disoal siasat mengenai pengakuannya bahawa Najib ada berhubungan dengan Altantuya tidak disambut oleh polis mahupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Seperti RPK, Bala juga berada “dalam buangan” di luar negara kerana bimbangkan keselamatan diri namun rela bekerjasama dengan syarat keselamatan dirinya terjamin.

Masa sudah sampai untuk sebuah RCI ditubuhkan dan mendengar serta menilai keterangan dan bukti-bukti yang dibawa oleh Raja Petra, Bala, Deepak Jaikishen, Abdul Razak Baginda dan lain-lain.

Persoalan-persoalan seperti siapa yang memberi arahan kepada dua pegawai polis untuk membunuh Altantuya, jika benar mereka yang bertanggung jawab, masih belum terjawab.

20 comments:

zam said...

kes ini menjadi semakin rumit dan sukar difahami..

zam said...

apa pun, harap ia akan dapat diselesaikan dan kebenaran akan diketahui.

Mohd Ishak said...

Pembaca sendiri perlulah pandai membuat penilaian. Kalau tidak, adalah sangat mudah untuk terpengaruh.

Mohd Ishak said...

RPK sudah kehilangan keyakinan kebanyakan pembacanya.

Butir Diri said...

Sekarang bertambah rumit. RPK dedahkan pegawai tentera terlibat. Mungkin beliau boleh asses bahan letupan. Mungkin rahsia C4 yg dikawal ketat bukan konspirasi BN tapi Pakatan Rakyat.

Pihak berwajib perlu siasat betul2 siapa dalang bunuh Altantuya

evan medhousky said...

RPK merupakan seorang manusia yang langsung tidak boleh dipercayai. dia adalah contoh terbaik bagi seorang pengamal politik berkepentingan. dia akan sokong jika sokongannya itu memberi faedah dan kebaikan terhadap dirinya. dan pada masa yang sama dia akan membelot jika sokongan yang diberi tidak memdapat pulangan atau faedah seperti yang diharapkan.

Batresiah said...

Apakah motif sebenar RPK??Kita sendiri sukar untuk menjangka. Hanya dia sendiri saja tahu apa yang dilakukannya.

Hanroizin said...

Semakin hari semakin membinggungkan rakyat tentang kes RPK ini. Bila agaknya kes ini akan selesai. Sudah 3 tahun masih belum ada pesalah dalam kes bunuh ini.

Gopuk said...

Jika boleh RPK diam2 sahaja dan jangan mencampuri hal2 dalaman kerajaan lagi. kenyataan beliau sudah semakin bercanggah dengan kenyataan beliau yang dahulu.

shiro said...

pengakuan yang diberikan oleh RPK diragui malah menjadikan kes ini menjadi semakin rumit.adakah pengakuan ini dibuat untuk melepaskan diri daripada kesalahan yang telah dilakukannya atau sebaliknya?

shiro said...

harap-harap bukti diperolehi dan kes ini selesai dengan cepat.

Gopuk said...

Tidak ada gunanya untuk RPK bersuara sekarang. Apapun semoga beliau mengetahui apa yang sedang dilakukan oleh beliau. Jangan pula ini hanya akan memakan diri.

Athina said...

This is very confusing and now i have doubts with RPK. Don't think he can be trusted anymore.

Gopuk said...
This comment has been removed by the author.
evan medhousky said...

memandangkan Pakatan juga tidak mampu membantu RPK, ada baiknya RPK dedahkan sahaja semua kekotoran dalam Pakatan.

mike said...

persoalan demi persoalan timbul sejak wawancara RPK disiarkan oleh TV3..

mike said...

serahkan kepada pihak berkuasa untuk melakukan penyiasatan.

Paquin said...

Saya boring dengan isu yang terlalu banyak putar belit. huhu

Paquin said...

Apapun, kita tunggu dan lihat sajalah apa yang bakal berlaku nanti.

antap said...

RPK ni sama ja macam Anwar, cakap putar belit.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels