1 April 2013

Apabila Tun Daim Bersuara

SETIAP menjelang pilihanraya umum, mantan Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin bersuara. Pada ambang PRU-12, beliau juga bersuara. Pada masa itu, satu-satu pemimpin Bn yang mengatakan bahawa Selangor.Perak, Pulau Pinang da Kedah akan jatuh ke tangan pembangkang selain wilayah persekutuan.

Tun Daim juga menyatakan pada masa itu, bahawa kerajaan Bn walaupun menang pilihanraya akan tetapi kehilangan kuasa 2/3 di dewan rakyat.

Namun pada kali ini, mantan menteri kewangan itu berkata, bahawa melalui analisisnya, bukan sahaja Bn mempertahankan Putrajaya, malahan akan mencapai kemenangan lebih baik berbanding tahun 2008.

Walaupun pembangkang akan mendapat kerusi di negeri-negeri simpanan tetap Bn Johor, Sarawak dan Sabah, namun Bn juga akan menang beberapa kerusi di Selangor, Kedah dan Kelantan.

Tun Daim meramalkan, jika Bn mampu mengemukan calon MB yang boleh diterima rakyat, maka peluang besar untuk merampas kerajaan Selangor dan Kedah.

Bn kata mantan menteri kewangan itu masih berdepan dengan kesukaran di Pulau Pinang walaupun akan menambah beberapa kerusi DUN, tetapi belum cukup membentuk kerajaan. Di Kelantan pula, Daim meramalkan, selagi Nik Aziz mengetuai negeri itu, maka adalah sukar bagi Bn merampasnya, walaupun Bn akan menang beberapa kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

Sementara itu, mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohannad berkata, tindakan Lim Kit Siang bertanding di Johor, adalah penamat kepada karier politik pemimpin veteran Dap itu. Rakyat Johor akan berganding bahu menguburkannya jika benar dia bertanding di Johor.

PRU-13 yang akan dilaksanakan bila-bila masa daripada sekarang menyaksikan perebutan 222 kerusi dewan rakyat dan 505 kerusi dewan undangan negeri daripada Perlis hinggalah ke Sabah. Hanya Sarawak tidak mempertandingkan DUN, kerana baharu sahaja mengadakan PRN pada April 2011.

Sebelum tempoh parlimen berakhir, Bn mempunyai 140 kerusi Parlimen berbanding pembangkang 82, walaupun jumlah proposisi bilangan kerusi telah berubah selepas pru-12 lalu.

12 comments:

mantera said...

BN pasti akan menang dalam PRU

Blackforest said...

Ramai yang seakan sedar dengan perubahan sikap dan emosi yang sedang melanda Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim ketika ini. Walau dia masih cuba bersikap tenang terutama di hadapan media dan khalayak umum namun pada hakikatnya, Anwar sedang dilanda sindrom takut untuk berdepan dengan bermacam-macam kemungkinan yang akan melanda khususnya kehilangan sokongan dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Blackforest said...

Masakan tidak, selain berdepan dengan pelbagai isu dan skandal seks yang tidak ada titik noktahnya Anwar gusar dengan perkembangan terkini berhubung sokongan masyarakat yang semakin berkurangan. Contoh paling ketara, sekiranya sebelum ini setiap program yang dihadiri oleh Anwar, paling sedikit jumlah kehadiran pasti mencecah ke angka 5-6 ribu.

Blackforest said...

Namun mutakhir ini, angka itu menunjukkan jumlah kemerosotan yang ketara dengan anggaran kehadiran hanya sekitar 1-1,500 orang sahaja dalam satu-satu masa. Berbanding program Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Tun Razak yang melonjak sekitar 10-15 ribu.

Blackforest said...

Mungkin berdasarkan faktor itu di tambah dengan beberapa faktor lain, Perdana Menteri telah menyatakan dengan jelas dan yakin akan kemampuan BN/Umno untuk meraih 2/3 majoriti dalam pilihanraya umum ke 13 (PRU13).

Blackforest said...

Malah sebelum ini laporan yang dikeluarkan oleh Economist Intelligence Unit (EIU), sebahagian daripada majalah terkenal berpangkalan di London, The Economist, telah meramalkan BN akan memenangi PRU-13. Ia berdasarkan kepada rekod pencapaiannya yang baik, agenda transformasi Perdana Menteri serta kepimpinan ekonomi beliau yang dilihat semakin berjaya.

Blackforest said...

Terbaru Financial Times dan Reuters juga turut melaporkan keyakinan mereka, akan kemenangan BN/Umno yang mampu meraih memenangi majoriti 2/3 di dalam di dalam pilihanraya ini. Ia turut disebabkan keyakinan para pelabur asing dengan keupayaan Perdana Menteri dalam memacu dan menjana ekonomi negara.

Blackforest said...

Contohnya Program Transformasi Kerajaan (GTP) yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri pada bulan April 2009 jelas menunjukkan keupayaan kerajaan merangka dan merealisasikan semua perancangan yang telah disediakan itu.

Blackforest said...

Program tersebut juga dilihat telah berjaya memacu Malaysia ke arah melahirkan masyarakat yang maju, bersatu-padu dan saksama dengan standard kehidupan yang tinggi untuk semua. Sejajar dengan misi nasional ke arah mencapai Wawasan 2020 – untuk Malaysia mencapai status negara maju sepenuhnya.

Blackforest said...

Menurut pemerhati antarabangsa juga, keputusan pilihan raya yang akan datang sudah semakin jelas menunjukkan bahawa BN akan menang, berbanding pakatan pembangkang yang hanya mampu membuat 'janji lumayan' untuk mendapatkan kuasa.

Blackforest said...

Pakatan pembangkang juga dilihat telah memungkiri banyak janjinya sebelum ini, termasuk bantuan kewangan bagi pendidikan pra-sekolah, penuntut universiti, warga emas dan orang kelainan upaya; penjagaan kesihatan percuma bagi mereka yang berumur lebih 65 tahun; cukai hartanah yang lebih rendah dan bantuan untuk pembeli rumah.

Blackforest said...

Di Selangor sebagai contoh populisme pakatan pimpinan Anwar kekal tidak mempunyai hasil yang praktikal kerana melaksanakan hanya 15% daripada 31 janji pilihan raya yang lalu.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels