20 November 2009

Lorong Kaki RM 6,000: Saya Pun Rakyat Sabah Juga

Bantuan ikhlas dari ADUN Tempasuk Datuk Musbah Haji Jamli untuk menimbus persimpangan jalan menuju rumah mertua saya telah menjadi isu para blogers Kota Belud.

Sumbangan ikhlas hanya berjumlah RM6,000.00 setelah lebih 50 tahun daripada DUN Tempasuk yang dari merdeka Tempasuk terus dimenangi kerajaan yang memerintah negeri.

Kerana terlalu teruja dengan bantuan kerajaan tersebut, maka saya secara ikhlas menulis dalam blog saya, betapa bangganya saya, kerana jalan berlumpur itu akhirnya mendapat perhatian.

Cuba bayangkan jika jumlah RM6,000 tersebut dibagi 50 tahun.. kiralah sendiri berapa peruntukan setahun untuk lorong kaki tersebut, dibanding dengan harga bas-stop, jalan-jalan yang terus diturap saban tahun?.

Saya rakyat Sabah juga.. ada hak .. lain lah kalau para bloger menganggap saya PTI!. Para blogers Kota Belud mungkin belum merasakan mengharungi jalan berlumpur.. kerana telah terbuka mata dengan jalan beraspal.

Saya cukup kesian dengan kontraktor yang dapat jalan tersebut.. saya perkirakan sebanyak 10 lori 5 tan batu baru cukup menimbus lorong kaki tersebut agar boleh bertahan dan tidak cepat berlumpur semula. Jika demikianlah jumlah batu yang akan digunakan.. kesian sungguh kontraktor yang dapat.. kerana keuntungannya hanya sekitar RM1,000. Kalau lah RM1,000 itu dibagi 50 tahun maka nilai saya, jiran-jiran hanya RM20 setahun atau RM1.67 sebulan untuk 50 tahun yang lampau.

Bagi rakan-rakan blogers yang menjadikan isu lorong kaki ini menjadi isu sensasi... saya meragui nawaitu anda!!!

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels