29 November 2009

Kenapa Kepimpinan Daerah Sukar Bersatu??

Perjalanan kepimpinan Daerah terutama selepas pemilihan perebutan kepimpinan Umno dan Pru-12 dilihat tidak seimbang dan ‘bergegar sepanjang masa’ ekoran wujud suara luar yang mampu mempengaruhi sebahagian pimpinan dengan mudah.

Ada kalangan ahli dan penyokong serta rakyat mendakwa bahawa kepercayaan kepada pucuk pimpinan daerah semakin berkurangan selain trend menghentam pimpinan secara terbuka juga menyebabkan kewibawaan para pemimpin terguris dan tergugat.

Dalam yang masa sama rahsia parti seperti perjalanan mendapatkan kemenangan dan agihan projek pembangunan dibongkar tanpa rasa bersalah. ‘

Ahli-ahli dan pemimpin bahagian lebih hebat berpolitik sesama sendiri dibanding dengan musuh. Terlalu ghairah untuk mendapatkan publisiti dan memperkuat diri sendiri demi pertimbangan untuk menjadi calon dan mempertahan kedudukan sehingga mengorbankan sahabat seperjuangan.

Pemimpin daerah telah berubah. Cara kepimpinannya telah lari dan hanya berlebihan dalam menumpukan gerak kerja politik tanpa mengambil berat gerak kerja tarbiyyah.

Sesetengah pemimpin bukan sahaja sanggup bersengkang mata untuk memastikan kemenangan kerusi malah sedia bertegang leher sesama sendiri demi sebuah strategi politik.

Bagi setengah pemimpin amal tarbiyah tiada lagi tempat dan ruang. Persaudaraan sesama pimpinan dan anggota parti dilihat sinis. Mudah bertengkar dan bermasam muka. Sering dipengaruhi rasa curiga antara satu sama lain. Memandang sahabat seperjuangan seperti musuh yang dilapah dan disiat seluruh maruah dan aibnya di dada akhbar dan blog.

Sukar bertolak ansur sebaliknya mudah bersengketa. Berbicara sesama sendiri seperti bicara dengan musuh.

Jika perjalanan parti tidak diperbetulkan semula dan semua pihak tidak mengambil peranan itu dengan penuh insaf dan sedar, maka parti akan senantiasa terus bergolak.

Jika pemimpin dan Ahlinya tidak membina semula kesatuan berfikir dan kesatuan amal. seperti menjaga kerahsiaan ahli dan penyokong dengan mengenal pasti apa yang patut rahsia dan apa yang patut dedah, maka gejala keretakan akan terus belaku.Fikrah Iperjuangan mesti jelas. Jangan biarkan ia kabur di sebalik jerebu kuasa.

Dalam pada itu, semua pihak dalam parti dan kepimpinan daerah perlu segera memperkukuhkan parti sebelum memperkukuhkan keupayaan diri sendiri.Fokus pada portfolio yang diamanahkan.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels