18 November 2009

Nizar News: Ramai Pertikai Perlantikan Anwar Penasihat Ekonomi Selangor

Perlantikan DS Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi negeri Selangor mendatangkan pelbagai persepsi yang kebanyakannya negatif. Gaji beliau sebanyak RM1 menjadi bahan sindiran walau pun nilai tersebut cuba ditonjolkan kononnya Anwar Ibrahim tidak meminta-minta atau pun 'ikhlas' untuk menjawat jawatan tersebut.

Akan tetapi, belum sempat Anwar Ibrahim melakukan 'ajaib' beliau untuk 'memakmurkan negeri Selangor', TS Khalid Ibrahim sudah menjanjikan lebih daripada RM1. Anwar Ibrahim akan diberi kereta, pejabat dan pelbagai jenis elaun!

Kenapakah mereka berdua itu perlu bersandiwara dengan gaji RM1 dan kemudiannya bercerita tentang elaun, kereta dan sebagainya?

Apakah rakyat terlalu bodoh dan kagum dengan 'keikhlasan' Anwar Ibrahim bergajikan RM1 untuk memegang jawatan tersebut?

Kita semua tahu bahawa gaji RM1 adalah permulaan kepada pelbagai kesenangan yang akan datang kemudian hari dan firasat kita betul dengan tawaran kereta, pejabat dan sebagainya untuk Anwar Ibrahim.

Penulis tidak faham betapa mereka memandang kecil kemampuan rakyat untuk berfikir dan memahami perkara yang tersurat dan tersirat. Perlantikan Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi negeri Selangor juga menimbulkan satu persoalan yang utama iaitu apakah perlantikan beliau mendapat restu DYMM Sultan Selangor?

Jika kita rujuk carta organisasi kerajaan negeri Selangor, DYMM Sultan Selangor adalah yang tertinggi sekali dan baginda perlu dirujuk dahulu di dalam kerajaan negeri Selangor.Makanya, Menteri Besar Selangor tidak boleh dengan sewenang-wenangnya melantik orang luar di dalam organisasi kerajaan negeri Selangor dan proxynya.

Tindakan Pakatan Rakyat yang melantik tanpa protokol yang yang sah di Selangor ini bukannya yang pertama dilakukan. Kita tentu masih ingat dengan ura-ura perlantikan ADUN Permatang Pasir yang kononnya akan dilantik sebagai YDP Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) pada hal DYMM Yang Dipertuan Agung telah berkenan dengan perlantikan orang bukan politik untuk mengganti YDP MAIPP yang sedia ada!

Penulis berharap agar ada pihak yang dapat menerangkan dengan lebih lanjut mengenai kesahihan perlantikan Anwar Ibrahim tersebut. Dan jika berpandukan carta organisasi kerajaan negeri Selangor, Khalid Ibrahim sudah terlupa tentang DYMM Sultan Selangor!

Malah penulis musykil dengan pengiktirafan portal negeri Selangor yang mendapat 5 bintang oleh Penilaian Portal dan Web Kerajaan sedangkan titah DYMM Sultan Selangor masih bertarikh 6 Disember 2006 !

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels