5 September 2009

Pertembungan Nizar-Zambry: 2 September TAK MENJADI

Nizar awal bangun pagi. Lepas sahur dan terus bersiap ke bangunan SUK. Yang jelas bagi Nizar siapa cepat dia dapat. Malangnya polis lagi cepat, kerana dari 1 pagi polis dah buat barakad di bangunan SUK.

Sementara itu Zambry menikamti tidur dan apabila terbangun: Pakatan mengwujudkan suasana kacau di Perak. Komen Pendek tapi disiarkan oleh akhbar arus perdana.

Manakal Nizar dengan penyokong yang tidak begitu ramai dibanding 7 Mei lalu , mungkin bulan puasa kot. Pukul 9 pagi para wakil rakyat mula berkumpul berserta para penyokong memaksa masuk bangunan SUK. Akibat ingkar 3 orang kena cekup. Malah ada wartawan mengaku kena cekup juga. Khabarnya wartawan tersebut dikasari polis, betul atau tidak tak pasti.

Usaha Nizar bersemuka dengan Zambry melalui sidang DUN Perak tidak menjadi. Zambry tidak hadir kerana menganggap sidang hari itu tiada. Zambry tidak mendapat surat dari M.Ganesan. Surat dari Sivakumar, Zambry tak iktiraf. Akibat salah faham ini, pertembungan Nizar-Zambry yang ditunggu-tunggu tak menjadi.

Masa pegang jawatan MB dulu kenapa Nizar terlalu rakus, sehingga lupa pada 3 orang. Kerana kerakusan, maka merugikan diri sendiri. Salah sendiri dilempar kat orang. Kata kuasa orang rebut. Kuasa dari Nizar tak ada sapa pun yang rebut, Nizar serahkan kuasa sendiri. Walaupun tahu kuasa dah tak, memaksa juga, seolah-olah berkuasa.

Nizar rakus naik mahkamah sini mahkamah sana untuk dapat simpati, konon atas desakan rakyat. Sebenarnya bukan atas desakan rakyat, jika rakyat yang mendesak, tak kan dah hampir 7 bulan BN masih berkuasa di Perak.

Kalau rakyat desak tak kan wakil-wakil rakyat yang memerintah sekarang tak tahu, maknanya Nizar rakus hanya cuba menegakkan benang basah.

Satu lagi kawan Nizar rakus, Sivakumar, Sivarkumar ini tahu undang-undang kerana peguam, pura-pura tak reti undang-undang. Kata mahkamah pilih bulu lah, pilih itu lah, sebab tu Sivakumar tak pernah menang dalam mahkamah.

Mohon injuksi terhadap arahan SUK Kerajaan Perak pun tak berjaya, apa tak lagi menghalang kerajaan majoriti untuk perintah.

Kerana rakus, semalam sedaya upaya adakan sidang HOTEL wakil rakyat Pakatan. Anwar pula kata, sidang Hotel wakil rakyat Pakatan sah. Memang lah sah, sebab sesiapa pun yang bersidang sendiri-sendiri pasti lah sah. Cuba tanya sesiapa, kalau bersidang sendiri-sendiri, siapa kata tak sah?.

Sidang Hotel wakil rakyat Pakatan di Ballroom Hotel Heritage dapat buat apa? boleh lah buat keputusan untuk diri sendiri untuk kepentingan diri sendiri.

Sivakumar pula akan memohon perkenan Sultan agar sidang diri sendiri untuk diri sendiri diwartakan untuk kepentingan diri sendiri. Bagi Datuk M. Ganesan Hee Yit Fong, seribu tahun dan bertrilion ringgit pun keputusan sidang Hotel wakil rakyat, ibarat mencurah garam ke laut, ibarat mencurah air ke daun keladi, tak bawa makna apa-apa.

Orang rakus selalu rugi seperti anjing terlepas tulang.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels