4 July 2018

TUDUHAN TERHADAP DATO SERI NAJIB AKAN IKUT JEJAK KES PERWAJA, PKFZ-AKHIRNYA TANPA KES

Melihat kepada tuduhan terhadap Dato Seri Najib Razak yang dibacakan di Mahkamah Jalan Duta Kuala Lumpur pada Rabu, 4 Julai 2018 yang berbunyi

Mahkamah Sesyen - Pertuduhan keempat dibacakan. Beliau didakwa di bawah Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pertuduhan keempat - Najib didakwa sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, telah menggunakan jawatan untuk suapan bagi dirinya berjumlah RM42 juta apabila dia mengambil bahagian atau terlibat dalam keputusan bagi pihak kerajaan Malaysia untuk memberikan jaminan kerajaan bagi pinjaman-pinjaman berjumlah RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) kepada SRC International Sdn Bhd.

Tertuduh, Najib Razak menghadapi tiga tuduhan di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan kerana jenayah pecah amanah.

Pertuduhan pertama - Najib didakwa sebagai seorang penjawat awam dan ejen iaitu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, Advisor Emeritus SRC International Sdn Bhd (SRC) dan dalam kapasiti itu diamanahkan dengan penguasaan ke atas wang milik SRC berjumlah RM4 bilion, telah melakukan pecah amanah jenayah terhadap wang sejumlah RM27 juta.

Pertuduhan kedua - Najib didakwa sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan diamanahkan dengan penguasaan ke atas wang milik SRC berjumlah RM4 bilion, telah melakukan pecah amanah jenayah terhadap wang sejumlah RM5 juta di tempat dan tarikh sama.

Pertuduhan ketiga - Najib didakwa sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan diamanahkan dengan penguasaan ke atas wang milik SRC berjumlah RM4 bilion, telah melakukan pecah amanah jenayah terhadap wang berjumlah RM10 juta di tempat sama antara 10 Feb 2015 dan 2 Mac 2015, mengikut seksyen sama

Akan ikut jejak kes Perwaja, PKFZ, yang akhirnya OKT dibebaskan oleh mahkamah.

Tuduhan terhadap DS Najib pada hari ini, sama sekali lari daripada dakwaan sekian lama berkaitan 1MDB dan dana RM2.6bilion.

Nampaknya, Kerajaan PH yang diterajui Tun Dr Mahathir, terpaksa menggunakan kes lain yang tidak mewakili dakwaan mereka.
Post a Comment

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels