12 May 2018

ENAM JAHANAM-MENGHINA TYT SABAH

Datuk Hamisah Samat
TYT Sabah kena bertegas pada keputusan awal melantik Tan Sri Musa Aman sebagai Ketua Menteri selepas PRU-14, kerana mendapat sokongan 30 ADUN, 28 daripada Bn dan 2 daripada STAR.

TYT selepas berpuas hati dengan sokongan daripada semua ADUN tersebut, termasuk daripada 6 orang yang menjadi penjahanam kepada demokrasi ( Osman Jamal-Balung, Hamisah Samat-Tanjong Batu, Abdul Muis Picho-Sebatik, Jamawi Jaafar-Kemabong, Abidin Madingkir- Paginatan dan Ewon Benedik-Kedamaian), maka TYT memberi watikah perlantikan kepada TS Musa Aman sebagai Ketua Menteri Sabah, pada 10 Mei 2018.

Pada majlis perlantikan Ketua Menteri, angkat sumpah kabinet negeri yang berjumlah 10 orang turut diadakan sama. Namun, kurang daripada 24 jam, kerana tindakan 6 penjahanam demokrasi membuat angkara dengan melompat kepada parti Warisan Sabah, sehinggakan berlaku kemelut.

Dalam keadaan sekarang, apabila Ketua Menteri dilantik, maka tiada perlantikan Ketua Menteri lagi, kecuali, TS Musa meletakkan jawatan.

Memang di atas kertas, Kerajaan Musa hanya mempunyai 25 ADUN, manakala Datuk Shafie Apdal 35, namun ianya belum menjadi kenyataan, meskipun kenyataan sana sini, berkaitan dengan perkara itu.

TYT berlatar belakangkan undang-undang, selain itu pengalaman beliau memandu beliau membuat keputusan. Berasaskan pengalaman dan kebolehan TYT serta rekod yang pada beliau, maka keputusan beliau melantik TS Musa Aman adalah betul, berasaskan fakta semasa ADUN Sungai Sibuga itu dilantik. Oleh kerana tindakan 6 ADUN itu, bukan sahaja menjadi penjahanam kepada demokrasi akan tetapi menghina TYT.
Post a Comment

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels